Collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (CAZ)

De gemeente Midden-Groningen heeft een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (CAZ). Deze verzekering is voor mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen. Heeft u een laag inkomen? Dan kan de CAZ een goede keuze voor u zijn. U krijgt een brede dekking en een korting op uw premie. Kiest u voor het aanvullend pakket GarantVerzorgd 3? Dan betaalt de gemeente uw jaarlijkse eigen risico op de basisverzekering.

Tot wanneer kan ik overstappen naar de CAZ?

Heeft u een laag inkomen en heeft u al een ziektekostenverzekering bij Menzis? Dan kunt u meestal gewoon overstappen naar de CAZ. Kiest u voor het aanvullende pakket GarantVerzorgd 3? Dan geldt de vergoeding voor het eigen risico voor u niet. Deze vergoeding kunt u alleen krijgen als u eind november of december overstapt.

Heeft u nog geen ziektekostenverzekering bij Menzis? Dan kunt u zich alleen aan het einde van het jaar aanmelden voor de CAZ. Dit geldt niet als u helemaal geen ziektekostenverzekering heeft. Dan kunt u zich meteen aanmelden.

Uit welke pakketten kan ik kiezen?

De CAZ bestaat altijd uit drie delen: de basisverzekering, de aanvullende verzekering en de aanvullende tandartsverzekering. U kiest bijvoorbeeld voor GarantVerzorgd 1 en GarantTandVerzorgd 250. Maar u kunt ook kiezen voor GarantVerzorgd 1 en GarantTandVerzorgd 750. Alles kan, zolang u bij elke stap één pakket kiest.

Alleen als u een volledige gebitsprothese (kunstgebit) heeft, dan is een GarantTandVerzorgd-pakket niet verplicht. Menzis heeft een aanvullende verzekering voor mensen met een volledige gebitsprothese (kunstgebit). Deze verzekering heet GarantTandVerzorgd 1P. U kunt deze verzekering in 2022 gratis afsluiten.

 

Stap 1         Stap 2         Stap 3

  

 

 

 

GarantVerzorgd 1

  € 6,83 per maand         

 

GarantTandVerzorgd 250

  € 11,78 per maand   

Basisverzekering

€ 123,50 per maand

>

 GarantVerzorgd  2

€ 20,48 per maand 

 

>  

GarantTandVerzorgd 500 

  € 19,11 per maand   

   

 GarantVerzorgd 3

€ 39,59 per maand

  geen eigen risico

 

GarantTandVerzorgd 750

  € 30,94 per maand   

       

 TandVerzorgd 1P  (protheseverzekering gratis)  

 

U kiest bij elke stap één pakket. Wilt u weten wat uw maandelijkse premie is? Tel dan de basisverzekering (1), de aanvullende verzekering (2) en de aanvullende tandartsverzekering (3) bij elkaar op. De korting op de premie zit hier al in. Verwacht u veel zorgkosten te maken? Dan is GarantVerzorgd 3 al snel voordeliger dan de andere pakketten. U heeft dan een hele brede dekking én u betaalt in 2022 geen eigen risico.

Welke vergoedingen zitten in de CAZ?

Kijk op www.gezondverzekerd.nl/midden-groningen voor een overzicht van de vergoedingen. De CAZ is een uitgebreide verzekering. Zo krijgt u een vergoeding voor veel eigen bijdragen, zoals de Wmo. En als u uiterlijk 31 december 2021 heeft gekozen voor het aanvullende pakket GarantVerzorgd 3, dan betaalt u in 2022 geen eigen risico.

Ik heb een zwakke gezondheid. Kan Menzis mij weigeren?

Nee. Menzis weigert u nooit vanwege uw gezondheid. Een medische keuring is ook niet nodig. Menzis kan u wel weigeren als u een betalingsachterstand heeft bij uw huidige zorgverzekeraar.

Geen bijzondere bijstand meer voor medische kosten

Geen bijzondere bijstand meer voor medische kosten

Vanaf 2021 kunt u geen bijzondere bijstand meer krijgen voor medische kosten. Met medische kosten bedoelen we bijvoorbeeld een bril, tandarts, orthodontie vanaf 18 jaar, medicijnen of dieetkosten. Vaak kunt u wel een vergoeding krijgen vis de CAZ.

Wel bijzondere bijstand voor orthodontie (beugel) voor kinderen tot 18 jaar

U kunt nog wel bijzondere bijstand krijgen voor orthodontie (een beugel) voor uw kinderen tot 18 jaar. U moet dan wel de aanvullende verzekering GarantTandVerzorgd 750 van Menzis hebben. Of een verzekering bij een andere zorgverzekeraar die dezelfde dekking heeft. Zijn de kosten hoger dan de verzekering vergoedt? Dan kunt u voor de meerkosten bijzondere bijstand krijgen. Let op: veel verzekeraars hebben een wachttijd voor een vergoeding orthodontie. Vaak moet u een jaar wachten voordat u een vergoeding kunt krijgen. U krijgt geen bijzondere bijstand als u geen rekening houdt met de wachttijd.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Iedereen met een inkomen tot maximaal 125% van het sociaal minimum kan de CAZ afsluiten. In de tabel staan de inkomensgrenzen die vanaf 1 juli 2021 gelden. We kijken naar uw netto-inkomen zonder vakantiegeld. Dat is wat u in een normale maand krijgt op uw rekening. Met inkomen bedoelen we bijvoorbeeld loon, pensioen, uitkering of alimentatie. Ook heffingskortingen tellen mee. U hoeft toeslagen niet mee te tellen (huur- en zorgtoeslag). Ook de alleenstaande ouderkop telt niet mee. We hebben rekening gehouden met vrijlatingen voor AOW en pensioen.

Tabel: inkomensgrenzen voor de CAZ

  Inkomensgrens 21 tot pensioengerechtigd Inkomensgrens pensioengerechtigden
Alleenstaande (ouder) € 1.277,09 € 1.467,10
Gehuwden/samenwonenden   € 1.824,40 € 2.021,41

Weet u niet zeker of u voldoet aan de voorwaarden? Neem dan contact met ons op. De contactgegevens staan hieronder.

Let op: bent u tussen de 18 en 21 jaar of woont u in een verzorgingstehuis of een andere inrichting? Dan gelden er andere normen. Ook in dat geval kunt u contact met ons opnemen. De contactgegevens staan hieronder.

Eigen risico meeverzekerd in GarantVerzorgd 3

Verwacht u veel zorgkosten te maken? Dan is GarantVerzorgd 3 al snel voordeliger dan de andere pakketten. U heeft dan een hele brede dekking én u betaalt geen eigen risico. Dat is een besparing van € 385,00 in 2022!

Let op: omdat de CAZ nooit met terugwerkende kracht ingaat kunnen wij uw eigen risico alleen meeverzekeren in GarantVerzorgd 3 als dit pakket op 1 januari gestart is. Vraagt u ná 1 januari de CAZ aan? Denkt u dan goed na over uw pakketkeuze.

Hoe kan ik me aanmelden voor de CAZ?

U kunt zich alleen aanmelden via de website www.gezondverzekerd.nl/midden-groningen. U kiest op deze site de verzekering die u wilt. De gemeente controleert uw inkomen voordat u de CAZ krijgt. Misschien hebben wij daarom informatie van u nodig. Wij nemen dan contact met u op.

Let op: als u de CAZ krijgt, dan wordt u klant bij Menzis. U kunt de CAZ niet krijgen bij een andere verzekeraar.

Spreekuren

Heeft u geen internet en is er niemand die u kan helpen? Dan bent u van harte welkom op de spreekuren voor de CAZ. Vrijwilligers van Paperaszó helpen u met inschrijven. Paperaszó is een project van Humanitas. Kunt u niet komen op een spreekuur? Bel dan met Paperaszó van Humanitas voor een afspraak. Het telefoonnummer is 0598 – 38 30 48.

  • 2 december 2021 van 13.00 tot 17.00 uur, kantoor Humanitas, Troelstralaan 7 in Hoogezand
  • 6 december 2021 van 13.30 tot 16.00 uur, Multifunctioneel Centrum, Oudeweg 70 in Siddeburen
  • 9 december 2021van 13.30 tot 15.00 uur, Menterne/MAC, Julianaplein 1 in Muntendam
  • 16 december 2021van 13.00 tot 17.00 uur, kantoor Humanitas, Troelstralaan 7 in Hoogezand

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Wilt u meer weten over de vergoedingen van de CAZ? Neem dan contact op met Menzis via telefoonnummer 088 -222 40 80. Menzis kan u alles vertellen over de inhoud van de verzekering.

Contact

Voor vragen over de CAZ kunt u (ook buiten het spreekuur) op maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur contact met ons opnemen op telefoonnummer: 0598 -37 37 00 of per e-mail: caz@bwri.nl.