Collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (CAZ)

Algemeen

De gemeente Midden-Groningen heeft een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (CAZ). Deze verzekering is voor mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen.

Wanneer kunt u overstappen?

Heeft u een laag inkomen en al een ziektekostenverzekering bij Menzis? Dan kunt u meestal gewoon overstappen naar de CAZ. Kiest u later in het jaar voor het aanvullende pakket GarantVerzorgd 3? Dan geldt de vergoeding voor het eigen risico voor u pas vanaf 1 januari.

Heeft u nog geen ziektekostenverzekering bij Menzis? Aanmelden kan tot en met 31 december 2023.

Welke pakketten zijn er?

De CAZ bestaat uit 3 delen:

  • de basisverzekering,
  • de aanvullende verzekering
  • de aanvullende tandartsverzekering.

U kiest bijvoorbeeld voor GarantVerzorgd 1 en GarantTandVerzorgd 250. Maar iedere combinatie kan,  zolang u bij elke stap één pakket kiest.

Heeft u een kunstgebit, dan is een GarantTandVerzorgd-pakket niet verplicht. TandVerzorgd 1P is een aanvullende verzekering voor mensen met een kunstgebit. Deze is gratis af te sluiten voor 2023.

Soorten verzekeringen

Stap 1 Stap 2 (Aanvullend) Stap 3 (Aanvullend tandarts)
€ 161,04 GarantVerzorgd 1
 
GarantTandVerzorgd 250
 

€ 174,42

GarantVerzorgd 2
 
GarantTandVerzorgd 500 
€ 193,53 GarantVerzorgd 3
geen eigen risico
GarantTandVerzorgd 750
 

U kiest bij elke stap één pakket. Wilt u weten wat uw maandelijkse premie is? Tel dan de basisverzekering (1), de aanvullende verzekering (2) en de aanvullende tandartsverzekering (3) bij elkaar op. De korting op de premie zit hier al in. Verwacht u veel zorgkosten te maken? Dan is GarantVerzorgd 3 vaak voordeliger dan de andere pakketten. U heeft dan een hele brede dekking én u betaalt in 2023 geen eigen risico.

Welke vergoedingen zijn er?

Op Gezond Verzekerd vindt u een overzicht van de vergoedingen. De CAZ is een uitgebreide verzekering. Zo krijgt u een vergoeding voor veel eigen bijdragen, zoals de WMO. U betaalt geen eigen risico in 2023 als u op zijn laatst 31 december 2023 gekozen heeft voor GarantVerzorgd3.

Kan Menzis mij weigeren als ik een zwakke gezondheid heb?

Nee. Menzis weigert u nooit met een slechte gezondheid als reden. Een medische keuring is ook niet nodig. Menzis weigert u alleen als u te laat of niet betaalt bij de zorgverzekering die u nu heeft.

Geen bijzondere bijstand meer voor medische kosten

Vanaf 2021 kunt u geen bijzondere bijstand meer krijgen voor medische kosten. Met medische kosten bedoelen we bijvoorbeeld een bril, tandarts, orthodontie vanaf 18 jaar, medicijnen of dieetkosten. Vaak kunt u wel een vergoeding krijgen via de CAZ.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Iedereen met een inkomen tot maximaal 120% van het sociaal minimum kan de CAZ afsluiten. In de tabel staat het netto-inkomen (zonder vakantiegeld) dat u maximaal mag hebben (vanaf 1 januari 2023). We kijken naar uw netto-inkomen zonder vakantiegeld. Met inkomen bedoelen we bijvoorbeeld loon, pensioen of uitkering en heffingskortingen. Toeslagen, zoals huurtoeslag en alleenstaande ouderkop tellen niet mee. We houden rekening met vrijlatingen voor AOW en pensioen.

Inkomensgrenzen voor de CAZ
  Inkomensgrens 21 tot pensioengerechtigd Inkomensgrens pensioengerechtigden
Alleenstaand € 1.419,85 € 1.580,17
Samenwonend of getrouwd € 2.028,35 € 2.146,05

Weet u niet zeker of u voldoet aan de voorwaarden? Neem dan contact met ons op. 

Let op: er gelden andere regels als u tussen de 18 en 21 jaar bent of in een verzorgingstehuis of een andere inrichting woont. In dat geval kunt u contact met ons opnemen per email of telefoon.

Eigen risico meeverzekerd in GarantVerzorgd 3

Als u verwacht veel zorgkosten te maken, dan heeft GarantVerzorgd 3 meer voordelen dan andere pakketten. Naast een hele brede dekking betaalt u ook geen eigen risico, waardoor u € 385 bespaart in 2023. 

Let op: wij kunnen uw eigen risico alleen meeverzekeren in GarantVerzorgd 3 als dit op 1 januari gestart is. Vraagt u ná 1 januari de CAZ aan? Denkt u dan goed na over uw pakketkeuze.

Hoe meld ik me aan?

U meldt zich aan via Gezond Verzekerd. Wij controleren uw inkomen voordat u de CAZ krijgt. Misschien hebben wij informatie van u nodig - dan nemen wij contact met u op.

Let op: als u de CAZ krijgt, dan wordt u klant bij Menzis. U kunt de CAZ niet krijgen bij een andere verzekeraar.

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Wilt u meer weten over de vergoedingen van de CAZ? Neem dan contact op met Menzis via telefoonnummer 088 -222 40 80. Zij kunnen u alles vertellen over de inhoud van de verzekering.

Contact

Voor vragen over de CAZ kunt u (ook buiten het spreekuur) van maandag tot en met donderdag van 08.30 tot 16.00 uur en op vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur contact met ons opnemen op telefoonnummer: 0598 -37 37 00 of per e-mail: caz@bwri.nl