Ontwikkelen is vooruitgang

Linda en Charlotte, twee sprankelende dames die vol enthousiasme praten over hun achtergrond en werk in het bedrijfsrestaurant van BWRI Werkbedrijf. Het is overduidelijk dat ze hier helemaal op hun plek zijn. Ze beschouwen het bedrijfsrestaurant als hun eigen domein, waar ze zich zowel persoonlijk als professioneel verder kunnen ontwikkelen.

Linda heeft jarenlang in de schoonmaak gewerkt tot ze in 1996 hartproblemen kreeg. Daarna bleef ze thuis om voor haar kinderen te zorgen. Maar al snel voelde ze dat de muren op haar afkwamen en dacht ze: "Dit wil ik eigenlijk niet." Via BWRI vond ze in 2019 een "beschutte baan" bij het Werkbedrijf, eerst op de productieafdeling en later maakte ze de overstap naar de kantine. Inmiddels heeft ze een vast contract voor 36 uur.

Voor Charlotte was motivatie soms een uitdaging, maar ze wist wel haar MBO 1-diploma Detailhandel te behalen. Daarna meldde ze zich aan voor de stewardessenopleiding op MBO 4, drie niveaus hoger. Met een aanbevelingsbrief van de schooldirectrice, twee intakegesprekken en een IQ- en taaltest werd ze toegelaten en voltooide ze de opleiding. Charlotte vertelt: "Na de opleiding ben ik parttime als grondstewardess op Aruba gaan werken, maar vanwege de moeilijke levensomstandigheden daar én de liefde ben ik weer teruggekomen naar Nederland." Terugkeren naar de luchtvaartwereld waar ze zich niet thuis voelde, is geen optie meer. Na een aantal tijdelijke banen en een zwangerschap begon Charlotte begin 2022 aan een baan bij het Werkbedrijf dankzij haar werkcoach Emilia Oversloot.

Voor Linda was één van haar uitdagingen het overwinnen van haar natuurlijke onzekerheid. Na zo'n lange tijd thuis te hebben gezeten, vond ze het in het begin best moeilijk om met anderen samen te werken en om te gaan. Maar dankzij de goede begeleiding en ruimte die ze bij het Werkbedrijf kreeg, merk je daar nu helemaal niets meer van. Inmiddels is Linda zelfs begeleider van het personeel.

Voor Charlotte was de grote uitdaging het omgaan met haar concentratieproblemen als gevolg van ADD. Ze noemt zichzelf soms wel een stuiterballetje. Door stress te vermijden en taken te herhalen, kan ze er nu goed mee omgaan. Maar ze zal altijd energiek blijven.

Hun leidinggevende, Elias Ackerman, speelt een belangrijke rol in de motivatie en het plezier dat Linda en Charlotte halen uit hun werk. Hij geeft ze alle ruimte om hun werk te doen en stimuleert hen om met ideeën en suggesties te komen. De dames ervaren dat ze werken in een zelfsturend team.

Voor de toekomst hebben Linda en Charlotte volop ideeën en plannen. Linda gaat in ieder geval de opleiding "Taakinstructeur 1 en 2" volgen om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast zal ze zich, zodra de nieuwe locatie van het Werkbedrijf in Sappemeer over twee jaar klaar is, volop inzetten voor de nieuwe kantine daar. Er staan grote veranderingen op stapel, zoals de uitbreiding van de catering met warme maaltijden. Dit was een suggestie die Linda en Charlotte zelf hebben gedaan.

Charlotte wil zich het komende jaar vooral ontwikkelen door verschillende cursussen en opleidingen te volgen. In september begint ze ook met de cursus Taakinstructeur. Ze gelooft dat dit zowel haar werk bij het Werkbedrijf als eventuele toekomstige baankansen ten goede zal komen. Misschien begint ze zelfs wel haar eigen cateringbedrijf, zoals ze met een glinstering in haar ogen zegt.

De dames raden iedereen die twijfelt over zijn loopbaan of moeite heeft om motivatie te vinden, aan om een kijkje te nemen bij het Werkbedrijf. Naast het bedrijfsrestaurant zijn er verschillende afdelingen waar je werkervaring kunt opdoen en jezelf verder kunt ontwikkelen.