Collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (CAZ)

Informatie over de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering (CAZ)

De gemeente Midden-Groningen heeft een collectieve aanvullende ziektekostenverzekering voor mensen met hoge zorgkosten en een laag inkomen. Heeft u een laag inkomen en hoge zorgkosten? Dan kan de CAZ een goede keuze voor u zijn. U krijgt een brede dekking en een korting op uw premie. Kiest u eind november of in december voor het aanvullende pakket GarantVerzorgd 3? Dan betaalt de gemeente uw jaarlijkse eigen risico op de basisverzekering.

Wanneer kan ik overstappen naar de CAZ?

Heeft u een laag inkomen en heeft u al een ziektekostenverzekering bij Menzis? Dan kunt u meestal gewoon overstappen naar de CAZ. Kiest u voor het aanvullende pakket GarantVerzorgd 3? Dan geldt de vergoeding voor het eigen risico voor u niet. Deze vergoeding kunt u alleen krijgen als u eind november of december overstapt.

Heeft u nog geen ziektekostenverzekering bij Menzis? Dan kunt u pas eind november of in december overstappen naar de CAZ. Kijk rond die tijd op deze website voor meer informatie.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

Iedereen met een inkomen tot maximaal 110% van het sociaal minimum kan de CAZ afsluiten. In de tabel staan de inkomensgrenzen die vanaf 1 januari 2018 gelden. Met inkomen bedoelen we bijvoorbeeld loon, pensioen, uitkering of alimentatie. Ook heffingskortingen tellen mee. De alleenstaande ouderkop voor alleenstaande ouders telt niet mee. Toeslagen, zoals huur- en zorgtoeslag, tellen ook niet mee. Het gaat om uw netto inkomen per maand, zonder vakantiegeld.

Tabel: inkomensgrenzen voor de CAZ

 

Inkomensgrens

21 jaar tot pensioen-gerechtigde leeftijd

Inkomensgrens pensioen-gerechtigden

Alleenstaande (ouder)

€ 1.036,76

€ 1.165,68

Gehuwden/samen-wonenden

€ 1.481,10

€ 1.594,09

Weet u niet zeker of u voldoet aan de voorwaarden? Neem dan contact met ons op.

Let op: bent u tussen de 18 en 21 jaar of woont u in een verzorgingstehuis? Dan gelden er andere normen. Ook in dat geval kunt u contact met ons opnemen. De contactgegevens staan onderaan deze pagina.

Uit welke pakketten kan ik kiezen?

De CAZ bestaat altijd uit drie delen: de basisverzekering, de aanvullende verzekering en de aanvullende tandartsverzekering. U kiest bijvoorbeeld voor GarantVerzorgd 1 en GarantTandVerzorgd 250. Maar u kunt ook kiezen voor GarantVerzorgd 1 en GarantTandVerzorgd 750. Zolang u bij elke stap één pakket kiest, zijn alle combinaties mogelijk.

Alleen als u een volledige gebitsprothese (kunstgebit) heeft, dan is een GarantTandVerzorgd-pakket niet verplicht. Menzis heeft een aanvullende verzekering voor mensen met een volledige gebitsprothese (kunstgebit). Deze verzekering heet de GarantTandVerzorgd 1P. U kunt deze verzekering in 2018 gratis afsluiten.

U kiest bij elke stap één pakket. U kunt uw maandelijkse premie uitrekenen door de basisverzekering (1) en uw keuzes voor de aanvullende verzekering (2) en de aanvullende tandartsverzekering (3) bij elkaar op te tellen. De korting op de premie zit hier al in. Verwacht u veel zorgkosten te maken? Dan is GarantVerzorgd 3 al snel voordeliger dan de andere pakketten. U heeft dan een heel brede dekking én u betaalt in 2018 geen eigen risico.

Welke vergoedingen zitten in de CAZ?

Kijk op www.gezondverzekerd.nl voor een overzicht van de vergoedingen. De CAZ is een uitgebreide verzekering. Zo krijgt u een vergoeding voor veel eigen bijdragen, zoals de Wmo. Ook kunt u een vergoeding krijgen voor zelfzorggeneesmiddelen (bijvoorbeeld Paracetamol). En als u uiterlijk 31 december 2017 heeft gekozen voor het aanvullende Pakket GarantVerzorgd 3, dan betaalt u in 2018 geen eigen risico.

Eigen risico meeverzekerd in GarantVerzorgd 3

Verwacht u veel zorgkosten te maken? Dan is GarantVerzorgd 3 al snel voordeliger dan de andere pakketten. U heeft dan een heel brede dekking én u betaalt geen eigen risico. Dit is een besparing van  € 385,- in 2018!

Let op: omdat de collectieve verzekering nooit met terugwerkende kracht ingaat kunnen wij uw eigen risico alleen meeverzekeren in GarantVerzorgd 3 als dit pakket op 1 januari gestart is. Vraagt u ná 1 januari de CAZ aan? Denkt u dan goed na over uw pakketkeuze.

 

Ik heb een zwakke gezondheid. Kan Menzis mij weigeren?

Nee. Menzis weigert u nooit vanwege uw gezondheid. Een medische keuring is ook niet nodig. Menzis kan u wel weigeren als u een betalingsachterstand hebt bij uw huidige zorgverzekeraar.

Hoe kan ik me aanmelden voor de CAZ?

U kunt zich alleen aanmelden via de website www.gezondverzekerd.nl. U kiest op deze website uw gemeente, daarna kiest u de verzekering die u wilt. De gemeente controleert uw inkomen voordat u de CAZ krijgt. Misschien hebben wij daarom informatie van u nodig. U krijgt dan van ons een brief.

Let op: als u de CAZ krijgt, dan wordt u klant bij Menzis. U kunt de CAZ niet krijgen bij een andere verzekeraar.

Waar kan ik meer informatie krijgen?

Wilt u meer weten over de vergoedingen van de CAZ? Neem dan contact op met Menzis via telefoonnummer (088) 222 40 80. Menzis kan u alles vertellen over de inhoud van de verzekering.

Wilt u weten of u aan de voorwaarden van de CAZ voldoet? Mail naar caz@bwri.nl  of bel het Bedrijf voor Werk, Re-integratie en Inkomen (BWRI) op (0598) 37 37 00, doorkiesoptie 1. Neem voor vragen over de CAZ contact met ons op tijdens onze spreekuren. U kunt op maandag tot en met donderdag bellen van 08.30 tot 09.30 uur en van 13.30 tot 14.30 uur. Op vrijdag kunt u bellen tussen 08.30 en 09.30 uur.